Het fokken van een nest hovawart pups…

De naam Gwynnaeths (van een lief meisje) is een hommage aan Gwynnaeth waarmee het avontuur van af en toe een nestje fokken begon.  Dit avontuur werd aangegaan omdat ik graag een pup uit een eigen nest wilde. Tot nu toe is dit altijd de reden geweest om een nest te fokken. 

Ik fok volgens de richtlijnen van de Hovawart Rasvereniging Nederland (HRN) en ben tevens meer dan 20 jaar lid van de Rassezuchtverein für Hovawart Hunde (RZV), de grootste rasvereniging in Duitsland. 

Om dit fokken verantwoord te kunnen doen is veel kennis en kunde opgedaan in theorie en in de praktijk. De fokkersopleiding van de HRN in Nederland is bezocht, maar ook die van de RZV en de HZD in Duitsland. Hiernaast zijn seminars bijgewoond mbt neonatologie, erfelijkheidsleer, erfelijke afwijkingen, het grootbrengen van een nest, etc.
Samen met de vele meegemaakte geboortes en de contacten met de vele hovawart fokkers van met name de RZV, maakt dit, dat we beslagen ten ijs komen. 

Met fokkerij van de hovawart (binnen de FCI rasverengingen) is het mogelijk enorm veel informatie in te zien over de gezondheid en het karakter van de verschillende bloedlijnen. Een enorme luxe en hoewel nooit gegarandeerd, een manier om de kans op gezonde pups zo groot mogelijk te houden. 

Ik zie de hovawart als een robuust gebouwde hond. Een hond met een open en vriendelijk maar temperamentvol karakter. Een hond die wil werken en tot op hoge leeftijd speels blijft maar die ook goed ‘uit te schakelen’ is. En daarnaast moet de hovawart ook doen waarvoor hij oorspronkelijk gefokt werd. De hovawart hoort een onverschrokken bewaker en verdediger te zijn op momenten dat het er echt toe doet. 
UIteraard is de hovawart ook een hond die zeker voor zijn postuur een hoge gemiddelde leeftijd bereikt en dus beschikt over een goede gezondheid.

Bij het zoeken naar een dekreu wordt gekeken of deze op alle vlakken (afstamming, bouw, gezondheid en gedrag) een goede match is voor mijn teefje. Na het verzamelen van informatie worden de reuen indien mogelijk persoonlijk bezocht om extra informatie te vergaren. 

Op deze manier hoop ik gezonde hovawart pups te fokken met een stevige en correcte bouw, met een open vriendelijk en tegelijkertijd temperamentvol en wakend karakter. 

Niet alleen voor de fokkerij, maar ook omdat iedere pup hier speciaal blijft, hoor ik graag hoe het met ze gaat. Eigenaren zijn het hondenleven lang welkom om contact op te nemen bij vragen of problemen. Over ieder bericht en iedere foto verheug ik me.
Van nieuwe eigenaren verwachten we dat ze een officieële HD-onderzoek en een ECVO- oogonderzoek laten doen.