Maand: augustus 2021

Züchterseminar bij de RZV in Duitsland…

Nog geen bericht van de komende vader in spé (we houden het nog even spannend, maar ik verklap wel dat we een paar hele knappe kerels in het oog hebben…)
Wel een berichtje over een net gevolgde bijscholing.

Er komt enorm veel kijken bij het verantwoord fokken van een nestje. Reden voor mij om geregeld naar mogelijkheden te kijken voor verdieping van kennis. Vandaag daarom deelgenomen aan het Züchterseminar van de RZV (Rasvereniging in Duitsland) waar de biologische aanleg en afwijkingen in de eerste ontwikkelingsstadia van de pup en de nageboorte-periode en de daarbij voorkomende afwijkingen voor de moederhond het onderwerp waren.
Prof. Dr. Dr. i.R. Hartwig Bostedt, gespecialiseerd dierenarts bij de “Klinik für Geburtshilfe, Gynäkologie und Andrologie der Groß- und Kleintiere” in Giessen leidde het seminar. Een geweldige man me veel passie en kennis over dit thema.

Fascinerend is hoe mooi maar ook gecompliceerd de biologische processen na de geboorte van een nest zijn geregeld. Hoe belangrijk het dan ook is om deze processen vooral niet te verstoren (tenzij het echt niet anders kan).
Vanuit wetenschappelijk oogpunt werd dit standpunt degelijk onderbouwd en zijn de nieuwste inzichten besproken met betrekking tot alle voorkomende processen, afwijkingen en mogelijke problemen en oplossingen.

Dit seminar benadrukt weer hoe veelomvattend het verantwoord fokken is. Hoeveel kennis en kunde erbij komt kijken. Vooral in deze periode net na de bevalling kan er veel fout gaan waarin goedbedoelde fokkers toch veel dingen doen die zeker achterhaald en zelfs schadelijk voor de pups kunnen zijn. Veel wist ik al, maar ik heb evenveel bijgeleerd.

Voor nu gaan Meegan en ik eerst lekker het bos in en vanavond laat ik alles nog even goed bezinken… Op naar een nestje! 😉